Over ons

Oma's soep is een innovatieve sociale onderneming met als hoofdactiviteit het samenbrengen van ouderen doormiddel van soepen maken. Dit allemaal met als hoofddoel het creëren van terugkerende sociale contactmomenten tussen ouderen. 

 

Eenzaamheid, met name zogenoemde sociale eenzaamheid, neemt toe met de leeftijd. Tussen de 75- en 85-jarigen in Nederland voelt 50% zich eenzaam en dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Steeds meer ouderen brengen veel dagen alleen door en missen de match met de jongeren in de samenleving. Vooral door de bezuinigen van de afgelopen jaren op verzorgingstehuizen neemt het aantal ouderen, die alleen thuis wonen en afhankelijk zijn van thuiszorg toe.

 

Hier vandaan kwam het idee om iets te bedenken, waarbij ouderen zowel nieuwe mensen ontmoeten van hun eigen leeftijd en in contact komen met mensen uit jongere lagen van de samenleving. Tegelijkertijd beschikken ouderen vaak over kwaliteiten, die bij jongere groepen in de samenleving vanwege globalisering verleerd zijn (koken, naaien, ambachtswerk et cetera). Het concept dat wij bedacht hebben is simpel, eerlijk, leuk en gezellig: Oma’s Soep!

 

Er zijn relatief veel ouderen, met name oma’s, die beschikken over een gave om soepen te maken. Oma’s soep is overigens onze naam, maar Opa’s en alle andere ouderen zonder ervaring met het maken van soepen, zijn natuurlijk ook van harte welkom. Hierbij leren ouderen nieuwe mensen kennen, kunnen ze van elkaar leren en delen ze een gezamenlijke passie: heerlijke soep maken. Momenteel kookt Oma's Soep iedere twee weken in 7 verschillende buurtcentra en dagbestedingen over heel Amsterdam met ouderen. Op al deze locaties waren de ouderen razend enthousiast en ligt er de mogelijkheid met Oma’s Soep de ouderen in de nabije toekomst enige structuur terug te brengen.